Çin'in en büyük arama motoru olan Baidu, potansiyel bir tekel soruşturması ile karşı karşıya. Firmanın Çin'de yayın yapan en büyük ikinci online ansiklopedi sitesini arama sonuçları sayfasında bloke ettiği veya sıralamalarını manipüle ettiği iddia ediliyor.
Yaklaşık 450 milyon internet kullanıcısı ile internet kullanımının en fazla olduğu (elbette penetrasyon anlamında değil) ülke Çin. Ülkenin en büyük arama motoru ise yerli bir firma olan Baidu. StatCounter'ın verilerine göre Çin arama motoru pazarında lider, sahip olduğu %68,57'lik pazar payı ile Baidu ve en yakın takipçisi Google'ın Çin'deki pazar payı yalnızca %28,36 düzeyinde. Ancak Çin'in yerli arama motoru Baidu şimdilerde ciddi bir tekel suçlamasıyla karşı karşıya. Firmanın arama sonuçlarını manipüle ettiği iddia edilmekte. İddiayı ortaya atan ise Wikipedia benzeri bir online ansiklopedi sitesi olan Hudong.com.
Çin dilinde (Mandarin) online ansiklopedi hizmeti veren Hudong.com, iddiasını yazılı bir başvuru ile Çin Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na (SAIC) ilettiğini açıkladı. Söz konusu başvuruda SAIC'in Baidu aleyhinde bir tekelcilik soruşturması açması isteniyor ve Baidu'nun suçlu bulunması halinde 120 milyon Dolarlık bir tazminat ödemeye zorlanması talep ediliyor. Hudong.com sitesi söz konusu başvuruyu yaptıklarını ancak soruşturmanın ne zaman açılacağını bilmediklerini duyurdu.
Hudong.com sitesi 2005 yılında hizmet vermeye başlamış. İlk etapta bir arama motoru olarak ortaya çıkan Baidu ise benzer bir hizmeti Baidu Baike adı ile devreye almış. Çin'de online ansiklopedi alanında 3 firma öne çıkıyor. Bunlar Mandarin dilinde hizmet sağlayan Wikipedia, Hudong ve Baidu. Baidu şu anda trafik bakımından diğer 2 rakibini de geride bırakmış durumda. Ancak makale sayısında Hudong lider.
Hudong'un iddiası, daha fazla makalesi olmasına ve son derece tanınmış bir marka olmasına karşın, Baidu'nun arama sıralamalarında özellikle popüler terimler söz konusuysa kasti olarak alt sıralarda bırakıldığı. Hudong firması, Google ve Bing gibi diğer arama motorlarında daha üst sıralarda gösterildiğini ancak Baidu'nun kendi ansiklopedi hizmetine trafik çekmek için arama sonuçlarını manipüle ettiğini savunuyor.
Ancak Hudong firmasının bu iddiaları kanıtlaması son derece zor gözüküyor. Üstelik bunun sebebi Çin yönetiminin ketum yapısı da değil. Benzer iddialar daha önce Google için de gündeme geldi. Hatta Avrupa Birliği'nin bu konuda başlattığı soruşturmalar bile mevcut. Ancak ne yazık ki arama motorları çok basit bir biçimde �farklı bir arama algoritması kullanıyoruz ve bu algoritma şirket sırrı olduğu için açıklayamıyoruz� diyerek işin içinden sıyrılabiliyorlar.
Baidu'yu zor durumda bırakabilecek başka bir gelişme ise dünyanın en fazla aboneye sahip mobil operatörü olan China Mobile firması ile Çin devlet yönetimine bağlı haber ajansı Xinhua'nın ortak bir girişim ile arama motoru açmaları oldu. Salı günü yapılan açıklamaya göre China Mobile ile Xinhua haber ajansı, Çin'de hizmet verecek panguso.com adlı bir arama motoru açtılar. Arama motorunun mobil abonelere de açık olacağı ve China Mobile tarafından öncelikli arama motoru olarak destekleneceği belirtiliyor.
Yeni yorum gönder