Google'ın yayınladığı şeffaflık raporuna [1] göre firmanın gösterdiği arama sonuçlarına en fazla telifli materyal itirazı yapan şirket Microsoft. Raporda yer alan verilere göre, arama sonuçlarından bir web sayfasının veya bir alan adının çıkartılması için başvuran firmalar genellikle film/müzik endüstrisi temsilcileri. Buna rağmen, entersan bir biçimde toplamda 2,5 milyon URL kaldırma talebinde bulunan Microsoft açık ara lider. Google, arama sonuçlarından içerik kaldırımı için kendisine gelen isteklerin %97'sinde ilgili içeriği kaldırdıklarını açıklamakta.
Google, şeffaflık raporu adı altında son derece enteresan bir rapor yayınladı. Bu raporda, Google'ın sunduğu arama motoru sonuçlarına gelen telif hakkı itirazlarına ait bilgiler yer alıyor. Verilen bilgilere göre, Google'ın arama sonuçlarına yapılan telif hakkı itiraz sayısı her geçen gün yükselişte.
19 Eylül 2011'de Google'a bir hafta içinde toplam 174.000 URL'nin arama sonuçlarından kaldırılması talebi gelirken bu sayı 5 Aralık 2011 tarihinde 230.000'lere ve 13 Şubat tarihinde ise 330.000 düzeylerine dek tırmanış göstermiş. Şu anda ise haftalık gelen URL kaldırma talep sayısı 310.000 seviyelerinde.
Google'ın yayınladığı şeffaflık raporuna göre firmanın gösterdiği arama sonuçlarına en fazla telifli materyal itirazı yapan şirket Microsoft.
En Çok Film/Müzik Endüstrisi Başvurmuş - Microsoft Açık Ara Lider
Raporda yer alan verilere göre, arama sonuçlarından bir web sayfasının veya bir alan adının çıkartılması için başvuran firmalar genellikle film/müzik endüstrisi temsilcileri. Buna rağmen, enteresan bir biçimde toplamda 2,5 milyon URL kaldırma talebinde bulunan Microsoft açık ara lider. Google, arama sonuçlarından içerik kaldırımı için kendisine gelen isteklerin %97'sinde ilgili içeriği kaldırdıklarını açıklamakta.
Google söz konusu raporda kendisine ulaşan link kaldırma taleplerini “telif hakkı sahibi”, “şikayetçi organizasyon”, “hedeflenen alan adı” ve “talepler” şeklinde 4 ayrı kategoride veriyor.
Bu alanlardan telif hakkı sahibi bölümünde Microsoft'un ezici bir üstünlüğü bulunduğu görülmekte. Söz konsu şeffaflık raporuna göre, sırf geçtiğimiz ayda Microsoft firmasına ait telifli materyaller yüzünden Google tarafından toplam 536.000'inin üzerinde link kaldırma talebi alınmış. Toplamda ise bu rakam son 1 yıllık süreç için 2,5 milyonun üzerinde. Telif hakkı sahipleri listesinde ilk 5'te yer alan diğer firmaların tamamı film veya müzik stüdyolarına ait.
Ülkemizle ilgili bir enteresan not ise telif hakkı sahibi olarak Google'dan arama sonuçlarında URL kaldırılması taleplerinde bulunan hak sahipleri arasında Esen Elektonik San. Firmasının da adının geçmesi. Bu firmanın 23 Aralık 2011 – 23 Mayıs 2012 arasındaki 5 aylık süreçte 65 talepte bulunarak toplamda 5224 adet URL'nin Google arama sonuçlarından kaldırılmasını istediği görülüyor. Esen Elektronik tarafından kaldırılması talep edilen URL'ler ise en çok izlenese.com, mp3yolu.net, dailymotion.com üzerinde yer alanlar.
Taleplerin % 97'si için 10 Saat İçinde İşlem Yapılmış Ama Sadece Türkiye ile Rusya Talepleri Cevaplanmamış
Aynı raporun şikayetçi organizasyon kısmında da ilk sırayı Marketly Inc firmasının aldığı görülmekte. Bu firma, hem kendi adına hem de Microsoft adına hizmet vererek telif hakkına haiz materyallerin Google arama sonuçlarında gözükmesini engellemeye çalışmakta. Google aslında açıkladığı bu raporu yayınlayarak ve kendisine gelen taleplerin %97'sinde ortalama 10 saat içerisinde link kaldırma işlemi yaptıklarını açıklayarak korsana destek verdiği iddialarını yanıtlamış oluyor.
Peki ama raporun adı niye şeffaflık derseniz, firma kendisine gelen ve uygulamaya aldığı link kaldırma taleplerini şeffaf bir biçimde paylaşmış oluyor.
Ayrıca söz konusu raporun enteresan bir başka yönü de, Google'ın arama motorundaki sonuçlara ülke bazında gelen kaldırma taleplerini ve kullanıcı verisinin sağlanması taleplerini de listeliyor oluşu. Ocak – Haziran 2011 dönemi için oluşturulan bu listenin başında 5950 adet kullanıcı verisi talebiyle ABD yer almakta.
İlk 5'teki diğer ülkeler sırasıyla Hindistan (1739 talep), Fransa (1312 talep), Birleşik Krallık (1279 talep) ve Almanya (1065 talep). Google aynı tabloda bu taleplere tamamen veya kısmen yanıt verme oranlarını da açıklıyor. Buna göre kullanıcı verisi taleplerinin en sık yanıtlandığı ülke %93 ile ABD.
Google'ın yayınladığı raporda ülkemizle ilgili çeşitli verilere de ulaşmak mümkün. Örneğin Google'a kullanıcı tespiti amacıyla ülke bazında gelen talepler listesinde Türkiye de var. Bu rapora göre ülkemizden Google'a toplam 73 adet kullanıcı verisi tespit talebi geldiği görülmekte.
Ancak enteresandır ki Google'ın bu taleplere cevap verme oranı %0. Yani Google, Türkiye'den kendisine gelen kullanıcı verisi taleplerinin hiçbirisini kısmen bile olsa yanıtlamamış. Listede talepleri yanıtlanmayan diğer tek ülke Rusya (42 talep) olarak geçmekte. Bunun da nedenini merak ettik doğrusu.
[1]- Google Transparency Report
Yeni yorum gönder